Framtiden.

Jag har inte ägnat mig åt bloggen på ett tag. För jag har egentligen inte haft så mycket att berätta.

Och därefter har det inte bara gått veckor, utan även månader. Och nu i januari, efter både jul och nyår, är det för lång tid som gått. När jag startade bloggen angav jag förutsättningen för bloggen om min cancer Multipelt Myelom; att jag inte orkar uppdatera när jag mår sämre men skriver när jag mår bra igen efter en tid. Och att jag skriver.

Det absolut bästa rådet som jag någonsin fått om bloggen, är av Bernt, som sa att jag skulle skriva om en enda sak och som jag dessutom vet mycket om. Inte splittra mellan massa diverse intressen som foto, musik, film, böcker… Utan hålla mig till ett enda ämne; i mitt fall Multipelt Myelom. Det har å andra sidan gjort det svårare för mig. Hade det inte bara rört sig om Myelom hade jag fyllt bloggen med flera inlägg varje vecka. Men då hade bloggen inte varit just den sorts blogg som jag själv hade velat finna 1998.

Av den orsaken har jag en fotoblogg, visserligen ännu inte med några foton, men den finns sedan förra året. Och jag har sedan flera år även foton på Flickr, en fotosajt för den som eventuellt felaktigt tror att det handlar om flickfoton. Och med min nya fotoblogg tänker jag fasa ut Flickr helt. Bara använda min fotoblogg för foton och eventuella egna videos.

Jag vill inte tro att tystnaden här beror på lathet, utan hellre att jag, uppriktigt menat, inte haft något egentligen att berätta. Ändå inser jag omedelbart att efter min 60 årsdag i midsommar och det sista inlägget 30 september, visst har haft saker jag hade kunnat berätta om.

Jag har tillsammans med brorsan varit till våra släktingar i Jämtland. Jag har fotat mycket under dessa resor, och denna gång filmade jag även flygresan. Först när jag kom hem upptäckte jag att jag av misstag återställt videofilmning i mobilen som då inte alls filmade i äkta HD, utan “fusk HD“ (720 dpi) . Däremot är alla foton i högsta upplösningen mobilens kamera presterar.

Och jag har besökt minneslunden där mamma och pappa är. Jag var där under Mors Dag och även Alla Helgons helg.

Jag är, eller har i alla fall varit, lite tveksam till denna blogg. För vem skriver jag egentligen? Är det som jag trott, tror och önskar, att det är den sortens blogg som jag själv ville finna 1998 i november – december då jag fick strålbehandlingen på Radiumhemmet? Och aldrig någonsin hört talas om Myelom?

Eller är det bara en Icke Privat Dagbok månadsvis. Som sämst halvårsvis?

För en vecka sedan såg jag “Noah” om den bibliske personen i Gamla Testamentet och fick en tankeställare. Verkligen. I Gamla Testamentet berättas om ett förbund, ett avtal, mellan skaparen och de överlevande människorna.

Regnbågen visar varje gång att detta avtal fortfarande gäller oss emellan. Och som skapare av en blogg ingår man även ett avtal med varje läsare/ följare även om man inte är medveten om det. Ett avtal. Jag hade inte tänkt på det och om jag hade, så har jag absolut inte följt det avtalet. Och det är inte rätt mot läsarna.

Bloggar som uppdateras varje dag och även flera gånger per dag är fyllda med reklam i mängder. Det är skälet till att bloggen finns och finns kvar. Någon finansierar bloggen med all denna reklam, och i en del fall tjänas också mycket pengar på bloggen ifråga. Min myelomblogg kostar inget alls för mig, inte mer än den tid och engagemang som jag ägnar åt den. Och den finansieras med reklam som WordPress placerar på sidorna.

Jag tycker inte om reklam alls men är intelligent nog att förstå att reklamen finansierar bloggen ifråga. Det finns en möjlighet att slippa reklam här och det är att jag väljer ett av två möjligheter:

1. Jag betalar en årsavgift och då tas reklamen bort.

2. Den andra möjligheten är vad jag har börjat jobba med.

Sedan länge använder jag ett webbhotell. Det är mitt tredje och jag trivs mycket bra hos dem. Jag tänker inte namnge webbhotellet eftersom någon lätt kan tro att jag får betalt av dem, vilket jag inte får. Jag betalar varje år avgiften för deras minsta webbplats och dessutom äger jag sedan länge min egen webbdomän.

I det första alternativet är bloggen kvar, och i praktiken kvar i all evighet. Åtminstone så länge WordPress finns. Men med reklam om förnyad årsavgift inte betalats.

Den andra möjligheten är både intressant och ger mycket möjligheter att personifiera bloggen hur sjutton jag än vill. Vill jag ha reklam där inkomsterna (hur små de än är) finansierar bloggen eller väljer jag att inte alls ha reklam? I så fall finns bloggen kvar bara så länge som webbhotellet och min webbdomän betalas.

Jag har förberett en flytt, eller nystart, av bloggen på min egen webbdomän och tror att jag också kommer göra det. Eftersom bloggen riktar sig till de personer som letar sig hit i sökandet efter en svensk myelomblogg, så vill jag gärna veta vad du/ni tycker. Eller spelar det någon roll egentligen? Är det viktigt att en blogg om myelom på svenska finns? En personlig berättelse av en person som lever sedan 1998 med Multipelt Myelom? Jag vill verkligen veta vad du tycker.

/ Kenth

Annonser

About Kenth

Fick diagnosen Multipelt Myelom 1998. Är trots det fortfarande i livet och mår för det mesta rätt så bra. Diagnosed with Multiple Myeloma in 1998. Still alive and sometimes feeling well. I'm just happy to be here! / Kenth

Posted on 12 januari, 2016, in Om bloggen. Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. margareta emnegard

  Hej Kenth, JAG läser din blogg och även om det är glest med inlägg så kollar jag när du skriver nåt, fantastiskt att du fortfarande är still going strong. Själv skriver jag inte heller särskilt ofta längre men trots det är ofta upp till 2000 besökar per dag som letar sig fram. Otroligt! Ha de bra!
  MVH
  Margareta

  • Margareta! Tack! Jag är så glad för att höra av dig här och att jag fortfarande har kvar läsare. Ni läsare är få, men betyder desto mer för mig. Jag ska bättra mig och uppdatera bloggen oftare. Det är mitt avtal eller förbund (jag har sett ”Noah” och minns förbundet mellan Gud och människorna synlig gjord med en vacker regnbåge på himlen) med läsaren. Kanske jag placerar en vacker regnbåge jag själv fotat på min information sida ”Om mig” där jag lovar uppdatera ofta. Några få ord betyder mycket om det annars är månader mellan gångerna.

 2. Hej! Jag läser din blogg och får jag önska så vill jag att du fortsätter skriva, även om du inte skriver så ofta. Hittade hit när min mamma fick myelom år 2009. Ha det gott!

 3. Irene Johansson

  Hej!
  Jag läser Din blogg sedan 2011, då jag själv fick diagnosen myelom.
  Är så tacksam för Din inlägg. Ger hopp trots allt.
  Hälsningar Irene

  • Irene, tack! Jag beklagar orsaken varför du hittat hit, men är glad att du ändå gjort det. De senaste åren har mycket hänt inom forskningen och jag har tänkt att berätta om ett specifikt försök att behandla Myelom. Förhoppningsvis lägger jag upp det inom en vecka.

Kommentera gärna vad du tycker!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: